Frågor och Svar om Seglarskolan

Frågor och svar om seglarskolan Här har vi samlat svar på några vanliga frågor vi brukar få om seglarskolan:

 Kläder

 Vad ska jag ha för kläder? 

Vi rekommenderar "kläder efter väder" och oömma kläder som tål att bli blöta.  Även om det inte är sol är det bra med keps/hatt/mössa och/eller solglasögon. Solkräm är också viktigt att man har på sig även om det är lite molnigt, om man glömmer så finns det oftast att låna.

 Vilken typ av flytväst ska jag ha?

 Vi rekomenderar att man använder en så kallad seglarväst. Vi rekomenderar inte en "räddningsväst" eftersom de kan ibland vara klumpiga när man ska röra sig i båten och kragen kan fastna. OBS, SS Vendels har inga flytvästar för utlåning/uthyrning.  

Vilken typ av skor ska jag ha på mig? Används skor som du inte är rädd om - de kommer bli blöta. Vanliga gympaskor eller "crocs" brukar vara populärt :) 

Förkunskaper m.m

 Vad behöver jag ha för simkunskaper?

 Du behöver kunna simma minst 200 meter.  

Behöver jag kunna läsa och skriva?

 Nej. Hur gammal måste jag vara? Du behöver vara minst 8 år gammal eller fylla 8 år samma år.

 Behöver jag ha erfarenhet av segling för att kunna delta i en kurs? 

Absolut inte! De flesta om går nybörjarkursen för barn har aldrig seglat innan. Vuxenkurserna är upplagda så att vi anpassar varje kurs efter deltagarnas förkunskaper.  

Övrigt 

Ingår båthyra i era kursavgifter? 

Ja, båthyra ingår i kursavgiften. Som medlem i SS Vendels får du även låna båt på våra torsdagsseglingar. 

Får man hyra båtar?

 Nej, Man får inte hyra vendels båtar för privat bruk. Men man får förstås låna dom på Torsdagsseglingar och på Kurserna. 

Måste man kapsejsa?

 Kapsejsa betyder att båten välter. När man kapsejsar med en optimistjolle brukar båten vändas ett helt varv så att masten och seglet pekar rakt ner mott botten. För att vända upp en kapsejsad optimistjolle simmar man fram till båten och vänder tillbaka den genom att tag i centerbordet och luta sig bakåt.  Under våra seglarkurser övar vi på kapsejsning och hur man gör för att vända tillbaka en kapsejsad båt. Vi tvingar förtsås ingen att göra detta men det är en väldigt bra erfarenhet och det är dessutom väldigt roligt :) När vi övar kapsejsning är alltid minst en instruktör med i vattnet och redo att hjälpa till.  Skulle man råka kapsejsa när vi är ute och seglar så finns instruktörerna alltid redo att hjälpa till. 

Kan båten sjunka?

 Nej båtarna som används i seglarskolan kan inte sjunka. Alla båtar är utrustade med flytelement i form av luftkuddar eller inbyggda flyttankar. Båten kan bli vattenfylld men kan inte sjunka under vattenytan.  

Får man gå nybörjarkurs flera gånger? 

Självklart så kan man gå en nybörjarkurs flera gången om man vill det. 

Vad har instruktörerna för utbildning?

 Alla våra instruktörer är utbildade av Svenska Seglarförbundet.  

Vilka krav finns för att kunna delta i en kurs: 

 Du ska ha fyllt eller fylla 8 år under samma år.  -Du ska kunna simma minst 200 meter - Du måste vara medlem i SS Vendels (är du inte medlem blir du enkelt det i samband med anmälan)

 Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till seglarskolan@ssvendels.se